Aceasta faza a serviciului de constructie hale industriale, desi este foarte neglijata de multi beneficiari, are o mare importanta, deoarece numai in acest fel putem avea un control al proiectului. Controlul proiectului vizeaza trei factori importanti, respectiv incadrarea in costuri (Cost Management), incadrarea in timpul previzionat (Time Management) si asigurarea Calitatii Contractate (Managementul Calitatii). Acestia trei sunt si factorii de success ai unui proiect reprezentand constrangerile acestuia.
Monitorizarea proiectului cuprinde (fara sa fie stabilita o ordine specifica), urmatoarele:
- Monitorizarea muncii si lucrarilor din cadrul proiectului;
- Controlul Schimbarilor ce se efectueaza pe parcursul proiectului. Aceasta ne asigura ca se vor efectua numai acele schimbari dorite si aprobate.
- Monitorizarea si controlul progresului proiectului. Vom putea cunoaste ce s-a realizat si cum se incadreaza proiectul in buget si in timp. Vom putea estima in fiecare moment care va fi bugetul final al proiectului (previzionat), cat am cheltuit si cati bani mai avem nevoie pentru a finaliza si data estimativa de finalizare.
- Rapoartele de progres ne arata unde se afla proiectul iar activitatea de control ne certifica faptul ca rapoartele de progres sunt corecte. Ambele rapoarte ne permit sa luam masuri de corectie numai acolo unde apar probleme, previzionand astfel “alunecarea” proiectului in timp si cost.
- Monitorizarea Riscurilor. In fiecare faza exista riscuri specifice, identificate in faza de analiza riscurilor. Managementul Riscurilor reprezinta o activitate foarte importanta care ne ajuta sa ne pozitionam in bugetul alocat si chiar sa evitam esuarea proiectului. Activitatea de monitorizare a riscurilor cu care se confrunta proiectul ne ajuta sa luam din timp masuri de prevenire (analiza cantitativa si calitativa a riscurilor) si sa reducem la maxim costurile necesare depasirii situatiilor de risc (executia bugetului de risc).
- Administrarea Contractelor. Deoarece in faza de Planificare si Executie au fost planificate, respectiv incheiate mai multe contracte, este necesara o atenta administrare a acestora, urmarind ca toate marfurile, materialele, resursele umane, utilajele si subcontractorii sa execute (pastrand ritmicitatea stabilita) contractele asa cum au fost stabilite.